Peugeot 308 1.2 PureTech EAT8 - technická ofenziva

Testy
14.09.2018

F T G

Peugeot 308 1.2 PureTech EAT8 - technická ofenziva

Peugeot 308 v minulém roce prošel drobnou modernizací. Letos navíc dostal moderní osmistupňový automat, který má konkurovat především dvouspojkovým samočinným převodovkám od konkurence. Jak jezdí model 308 1.2 PureTech s novou převodovkou EAT8 jsme zjišťovali v rámci našeho redakčního testu.

Nejdříve si ale připomeňme několik úprav, který Peugeotu 308 přinesl poslední facelift. Asi tou nejzásadnější změnou bylo přemístění loga značky z přední kapoty na masku chladiče po vzoru trendových modelů 3008 a 5008. Modernizace se také dočkal přední nárazník, který vozu propůjčuje elegantnější vzhled. Za zmínku stojí i fakt, že kulatého víčko nádrže nahradilo obdélníkové. Celkově působí design modelu 308 velice elegantně, k čemuž přispělo i rozšíření nabídky litých kol.

Hlavními atributy interiéru modelu 308 jsou již tradičně malý volant a ovládací systém i-Cockpit. Jeho barevný displej je umístěný mezi výdechy klimatizace. Pod ním se nachází už jen pár tlačítek pro výstražné blikače, vyhřívání zadního skla, centrální zamykání apod. Hlavní funkce se tedy ovládají prostřednictvím dotykové obrazovky. Nově byl systém i-Cockpit rozšířen o velice praktickou funkci Mirrorscreen. Ta umožňuje zobrazení displeje chytrého telefonu na dotykové obrazovce.

Líbí se nám měkčené plasty interiéru a také velmi dobré zpracování. Příjemná jsou také sedadla, která dobře podrží tělo v zatáčkách a mají solidní délku sedáků. Na předních sedadlech je místa dostatek, vzadu by to mohlo být lepší.

Výhled z vozu poněkud zhoršuje poměrně tlustý C sloupek karosérie. Pochvalu si naopak zaslouží zavazadlový prostor s nadprůměrným objemem 420 litrů. Je skvěle přístupný a má optimální tvar. Výtku si zaslouží snad jen za chybějící háčky na nákupní tašky.

Bohatá bezpečnostní výbava zahrnuje ty nejmodernější prvky. Peugeot 308 může být na přání vybaven nouzovým automatickým brzděním nebo hlídáním bezpečné vzdálenosti. Ta například upozorňuje řidiče na bezprostřední riziko srážky s vozem, který jede před ním, nebo s chodcem, který se ocitl v detekčním poli. Aktivní systém varování při neúmyslném opuštění jízdního pruhu dokáže díky kameře, která rozlišuje plné a přerušované čáry při snížené pozornosti řidiče při rychlosti vyšší než 80 km/h vyslat zvukovou a vizuální výstrahu. Při vyšší rychlosti mezi 65 a 180 km/h umí navíc aktivní systém varování při neúmyslném opuštění jízdního pruhu upravit trasu vozu.

Systém sledování pozornosti řidiče zase hodnotí pozornost řidiče na základě vyhodnocování odchylek trasy vzhledem k pozemnímu značení a v případě nutnosti spustí několik stupňů zvukové a vizuální výstrahy. Automatické přepínání světel opět díky kameře umístěné v horní části předního skla analyzuje intenzitu světla a v závislosti na světelných podmínkách a dopravní situaci a automaticky přepíná dálková a potkávací světla. Funkce rozpoznání dopravního značení podobným způsobem pomocí kamery detekuje a snímá značky upozorňující na začátek nebo konec úseku s omezenou rychlostí a informuje o nich na přístrojové desce.

Systém také zohledňuje informace o omezení rychlosti uvedené v mapách navigačního systému. Tuto funkci doplňuje možnost nastavení automatického přizpůsobování rychlosti vozu, kdy stisknutím tlačítka MEM na ovladači tempomatu může řidič nastavit automatické přizpůsobování rychlosti vozu rychlostním omezením, jež snímá kamera.

Zdařilá kombinace - 1.2 PureTech a EAT8

Benzinový tříválec s označením 1.2 Pure Tech je velice oblíbenou motorizací koncernu PSA. Motor se chlubí nejvyšším výkonem 96 kW při 5500 ot/min a největším točivým momentem 230 N.m. Ten je k dispozici již při 1750 ot/min.

Motor má dostatek dynamiky prakticky pro jakýkoliv jízdní režim a není se co divit. Vždyť Peugeot tento motor montuje i do větších modelů včetně SUV. Pochvalu si zaslouží za kultivovaný chod a velice úsporný provoz. Zvyknout si tak řidič musí snad jen na výraznější turboefekt. Někoho možná zamrzí i absence výkonové špičky ve vysokých otáčkách.

Příjemnou novinkou je bezesporu osmistupňová automatická převodovka EAT8. Ta přináší vysoký uživatelský komfort a to i díky citlivému přenosu točivého momentu motoru. Žádného nepříjemného cukání se tedy nedočkáte. Pochvalu si také zaslouží za rychlost řazení a optimální odstupňování. Nový osmistupňový automat pochází z dílen Aisinu a je docela slušně vyladěný snad pro všechny jízdní režimy. Oproti EAT6 navíc převodovka přináší i úspory paliva.

Příjemným překvapením je chování převodovky při sportovnější jízdě. Manuální mód totiž funguje opravdu skvěle. Rychlostí řazení šlape na paty dvouspojkové převodovce DSG od koncernu VW. Samozřejmostí jsou i pádla pod volantem.

Spotřeba pohonných hmot se v kombinovaném režimu pohybuje kolem 6,1 l/100 km, při defenzivním stylu jízdy však palubní počítač ukázal hodnoty začínající pětkou. Ve městě je nutné počítat s průměrem přes 7 l/100 km. Při jízdě po dálnici předpisovou rychlostí 130 km/h (2250 ot/min) pak spotřebuje 6,6 l/100 km.

Agilní podvozek

Peugeot 308 se chlubí velmi dobrými jízdními vlastnostmi. Nabízí vynikající stabilitu a to nejen v zatáčkách, ale i při vysokých rychlostech na dálnici. Zároveň se dokáže velmi dobře vypořádat s nerovnostmi našich silnic.

Řízení řidiči poskytuje dostatečnou zpětnou vazbu a je citlivé i kolem středové pozice. Elektrický posilovač navíc není přehnaně přeposilovaný. V kombinaci s relativně malým volantem je tento Peugeot zkrátka jedna radost řídit. A to ať už ve městě nebo na oblíbených okreskách při cestě na chalupu.

Náklony karosérie nejsou nikterak dramatické, tělo posádky navíc spolehlivě podrží sedadla s dostatečným bočním vedením. Brzdy jsou účinné a nevadnou ani po opakovaném brzdění. Ocenili bychom snad jen jejich lepší dávkovatelnost.

Resumé

Peugeot 308 1.2 PureTech 130 EAT8 je díky sofistikované převodovce doslova předurčený pro městský provoz. Lineární zátah motoru v kombinaci s absencí jakéhokoliv škubání oceníte totiž zejména při popojíždění v městských zácpách. Ale i mimo město nabízí velmi pohodlnou jízdu a to nejen díky osmému převodovému stupni, jenž nejvíce oceníte při dálniční jízdě, ale také stabilnímu podvozku s dostatečným komfortem.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:308
Karosérie:Hatchback
Motor:1.2 PureTech
Palivo:benzín
Rok výroby:2018
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný zážehový
Válce:3
Nejvyšší výkon:96/5500 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:230/1750 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:205 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:9,8 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:6,3/4,9/5,4 l, kWh
Velikost zav. prostoru:420 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):53
Pohotovostní hmotnost:1279 Kg
Nosnost:496 Kg
Základní cena:390 000
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:520 000

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -