Peugeot 3008 GT 2.0 BlueHDI EAT8 – osmistupňová ofenziva

Testy
05.10.2018

F T G

Peugeot 3008 GT 2.0 BlueHDI EAT8 – osmistupňová ofenziva

Peugeot 3008 je právem považován za jeden z nejpovedenějších modelů značky. Zaujme atraktivním designem a velmi kvalitním interiérem. Další jeho devizou je bezesporu solidní vnitřní prostor a potěší i agilní jízdní vlastnosti. Nedávno navíc dostal sofistikovanou automatickou převodovku EAT8, která ještě více zpříjemní cestování s tímto SUV.

Evropské auto roku 2017, Peugeot 3008, si dokázalo získat řadu příznivců. Díky mimořádně elegantnímu designu a originálnímu interiéru se model 3008 zkrátka líbí. Skvěle se hodí do města i na delší cestování, chlubí se dostatečným vnitřním prostorem a velmi dobře jezdí. O to se stará nejen moderní technika pod kapotou, ale také agilní podvozek. Zapomenout však můžete na terénní schopnosti, auto se totiž vyrábí pouze s pohonem přední nápravy. Nevadí, vždyť většina uživatelů SUV se do terénu stejně nikdy nepodívá. 

Nejvyšší výbava GT       

Peugeot 3008 charakterizuje vysoká příď s ochrannými plasty ve spodní části. Výraznou masku chladiče pak doplňují rozdělené světlomety s třemi řadami diod. Zvýrazněné je logo značky a delší přední kapota umocňuje charakter vozu. Atraktivně působí i zadní opticky propojená světla.

Pochvalu si zaslouží dveře, jejichž spodní část překrývá prahy vozu. Ty tedy zůstávají neustále čisté, což zamezí zašpinění nohavic kalhot při nastupování do auta. Z hlediska vnějších tvarů je Peugeot 3008 typickým zástupcem segmentu SUV. Délka karosérie činí 4450 mm a rozvor pak 2675 milimetrů, což je nadprůměrná hodnota. K solidnímu vnitřnímu prostoru přispívá také šířka karosérie 1840 mm.

Také Peugeot dělá několik věcí pouze pro krásu. Zajímavé je například zaslepení dvojice koncovek výfuků u turbodieselové varianty. Výfuk totiž ústí pod vozem, a tak jsou falešné koncovky čistě designovou záležitostí.

Námi testovaný vůz byl vybaven nejvyšší výbavou GT, která je k dispozici pouze v kombinaci s turbodieselem 2.0 BlueHDI 180k a nově také s automatickou převodovkou EAT8. Provedení GT hýčká posádku opravdu bohatou výbavou. Již ve standardu jsou k dispozici efektní devatenáctipalcová kola. Samozřejmostí jsou také ozdobné lišty na bocích karosérie a kolem oken. GT přidává chromové koncovky výfuků a kryty rozměrných zrcátek. Právě zrcátka s chromovými kryty navozují dojem mimořádné elegance.

Na seznamu výbavy na přání najdete například originální dvoubarevné provedení, kterým byl vybaven i námi testovaný vůz. Výbava GT však není pouze o designu. Praktickou funkcí jsou například plně diodové přední světlomety, které se chlubí vynikající účinností.

Standardní výbava GT dále zahrnuje téměř veškerou bezpečností výbavu. Doplácí se jen za Advanced Grip Control, umožňující pět jízdních režimů. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o změnu nastavení protiskluzového systému a stabilizace, bychom si tuto funkci klidně odpustili a ušetřené peníze investovali do něčeho jiného.

Přístrojová deska překvapí svou extravagancí a velmi dobrým zpracováním. Skoro jako v automobilu prémiové značky. Poněkud nezvykle působí relativně malý volant se zploštěním v horní i spodní části. K SUV se malý průměr příliš nehodí, ale subjektivně jsme si na něj poměrně rychle zvykli. Dominantou přístrojové desky je barevný displej ve velmi tenkém provedení. Atraktivně působí fakt, že je natočen k řidiči.

Palec nahoru zaslouží i sofistikovaný displej i-Cockpit, který se nachází přímo před řidičem v přístrojovém panelu. Řidiči nabízí spoustu zajímavých informací a podporuje rovněž určitou personifikaci. Lze na něm volit několik schémat zobrazení provozních údajů, včetně výstupu mapy navigačního systému. Díky tomuto řešení řidič může sledovat důležité pokyny či údaje přímo v přístrojovém panelu před sebou bez nutnosti uhýbat očima do strany. Systém i-Cockpit dokáže zobrazit různé údaje z palubního počítače nebo třeba omezit informace na zobrazení pouze aktuálního údaje o rychlosti.

Výbava GT zlepšuje celkový dojem nejen z exteriéru, ale také interiéru. Líbí se nám například exkluzivní tmavé čalounění stropu nebo hliníkové pedály. Součástí výbavy je také kombinované čalounění Alcantary s prošíváním. Námi testovaný vůz byl vybaven i příplatkovým paketem s elektricky nastavitelnými sedadly s masážní funkcí. Pochvalu si zaslouží perfektně tvarovaná sedadla. Ty jsou sice tvrdšího charakteru, dokážou však podepřít nohy posádky díky nastavitelnému sedáku. Rovněž boční držení těla je dostatečné. Vepředu se sedí poměrně vysoko, což usnadňuje výhled z vozu.

Výtku máme k omezenému prostoru na zadních sedadlech a to především v podélném směru. Dostatek místa je však nad hlavou a potěší i slušný objem zavazadelníku. Ten činí solidních 520 litrů a může se pochlubit i dvojitou podlahou.

Nová převodovka EAT8 a výkonný turbodiesel

Námi testovaný vůz byl vybaven nejsilnější motorizací této modelové řady, kterým je vznětový dvoulitr s označením BlueHDI. Motor disponuje nejvyšším výkonem 130 kW při 3750 ot/min a nejvyšším točivým momentem 400 N.m při 2000 ot/min. Dynamika motoru je na velmi slušné úrovni a zaručuje bezpečnost prakticky při jakékoliv jízdní situaci.  Motor je navíc příjemně tichý a kultivovaný, kabina je ke všemu dostatečně odhlučněná, a to i při svižném dálničním tempu.

Novinkou je pak osmistupňový automat EAT8 (Efficient Automatic Transmission) od koncernu PSA. Ta má přinést nejen úsporu paliva, ale také vyšší jízdní komfort. V praxi musíme automatickou převodovku pochválit za hladký projev a v neposlední řadě také intuitivní chování. Obdobně, jako u jejího předchůdce (EAT6), převodovka nejlépe koresponduje s komfortní jízdou. Jakmile totiž začnete tlačit na pilu, nejsou reakce převodovky nejrychlejší. Tento neduh však lze částečně eliminovat použitím pádel pod volantem.

Subjektivně však působí testovaný model 3008 svižnějším dojmem, než tomu bylo u varianty vybavené převodovkou EAT6. Ta totiž měla poměrně dlouhé převody. Naopak převodovka EAT8 nepouští motor do zbytečně nízkých otáček. Líbilo se nám také optimální zpřevodování a především praktický osmý převodový stupeň. Ten představuje velkou přidanou hodnotu zejména při jízdě po dálnici.

Spotřeba pohonných hmot se v kombinovaném režimu pohybovala kolem 6,4 l/100 km. Při defenzivní jízdě po běžných silnicích však není problém snížit spotřebu pod šestilitrovou hranici. Na dálnici pak testovaná 3008 spotřebovala kolem 6,7 l/100 km. To je na SUV solidní výsledek.

Nastavení podvozkových prvků modelu 3008 zajišťuje automobilu příjemné jízdní vlastnosti a to v širokém spektru režimů. Představuje tedy optimální kombinaci mezi komfortem a stabilitou. Není přehnaně tuhý, ale výrazných náklonů karosérie v zatáčkách se rovněž nedočkáte. Při svižné jízdě na nás občas zablikala kontrolka nevypínatelného ESP, jinak však nemáme žádné výhrady. Pochvalu si naopak zaslouží schopnost podvozku filtrovat nerovnosti našich silnic. Bravo!

Posilovač řízení je poměrně účinný, díky čemuž působí řízení trochu uměle. V režimu Sport posilovač sice trochu ztuhne, na citlivosti mu však nepřidá. Brzdy fungují velice dobře, jejich účinek nevadne ani při opakovaném brzdění. Navíc se velmi dobře dávkují.

Resumé

Hlavní novinkou tohoto testu Peugeotu 3008 GT 2.0 BlueHDI byl osmistupňový automat s označením EAT8, který opět posunul model 3008 o kus dopředu. Díky této převodovce je totiž testované SUV ještě komfortnější a tedy i lépe využitelnější, než kdykoliv předtím. Ocenili jsme především plynulejší jízdu po městě a díky osmému převodovému stupni také tišší a úspornější jízdu po dálnici.  Otázkou zůstává, zda si dokáže obhájit vyšší pořizovací cenu 815 tisíc korun (GT line) respektive 905 tisíc korun (GT).

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:3008
Karosérie:SUV
Motor:2.0 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2018
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný vznětový čtyřválec
Válce:4
Objem motoru:1997 ccm
Nejvyšší výkon:130/3750 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:400/2000 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:215 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:9,0 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:5,3/4,7/4,9 l, kWh
Velikost zav. prostoru:520 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):53
Pohotovostní hmotnost:1555 Kg
Nosnost:535 Kg
Základní cena:535 000 Kč (Active, 1.2i PT 130k, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:815 000 Kč (GT, 2.0 BlueHDI 180k EAT8, akční cena)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -