Citroen Spacetourer XL 2.0 BlueHDI EAT8 – pohodlí a prostor

Testy
23.12.2021

F T G

Citroen Spacetourer XL 2.0 BlueHDI EAT8 – pohodlí a prostor

Osobní minivan, který svými praktickými vlastnostmi snadno nahradí odcházející vozy typu MPV a je použitelný i v městském prostředí? Jasnou odpovědí je model Spacetourer od Citroenu, jenž vzniká v rámci spolupráce koncernu PSA s japonskou Toyotou.  Vyzkoušeli jsme největší variantu s karosérií XL a vrcholným turbodieselem 2.0 BlueHDi 180 pod kapotou.

Citroen Spacetourer nabízí skvělý poměr ceny a užitných vlastností, a tak není divu, že si ho oblíbili nejen početné rodiny, ale také podnikatelé či VIP přepravci. Automobil můžete mít ve třech variantách karosérie (XS, M a XL) s délkou od 461 do 531 cm. Výška (v závislosti na variantě a výbavě) činí maximálně 190 cm, což umožňuje vjezd do většiny krytých parkovišť a garáží, kam se někteří jeho vyšší konkurenti nedostanou.

K dispozici jsou verze Spacetourer Family a Spacetourer Business. Ty se liší dle provedení interiéru a potenciálního využití. Testované verze Spacetourer Family je více přizpůsobena rodinným účelům. Využitelnost interiéru ale hlavně záleží na tom, jakou variantu uspořádání sedadel zvolíte. Například výbava Business Lounge má v druhé řadě sedadel dvě otočná křesla proti směru jízdy. Tím však zákazník přichází o jedno místo k sezení. My jsme testovali variantu v nejvyšší výbavě Shine s bohatou přepravní kapacitou 2+3+3.   

Praktický uvnitř, majestátní zvenku

Relativně hranatému multivanu dopřál Citroen špetku francouzského šarmu. I v případě modelu Spacetourer tedy můžete počítat s líbivým designem a to bez ohledu na obří rozměry vozu. Přestože největší provedení XL s opravdu dlouhým zadním převisem působí z určitých úhlů pohledu poněkud zvláštně, stále v sobě má jistou dávku elegance. Zejména přední část potěší pohlednou maskou, která stylově koresponduje s modelovou řadou tohoto výrobce. Do předního nárazníku byly integrovány světlomety LED pro denní svícení. Nad nimi jsou pak široké hlavní světla s moderním vzhledem. 

Vnitřní prostor nabízí solidní jízdní komfort až pro osm cestujících a je pochopitelně dostatečně dimenzovaný. Vpředu musíme pochválit především dostatek místa v příčném směru. Snad jen v podélné části bychom si uměli představit větší možnost posunu sedadla řidiče směrem vzad. Pochvalu zaslouží kvalitní kožené čalounění, které je součástí standardní výbavy Shine.

Přístrojová deska je vyvedena z kvalitních a dobře slícovaných plastů. Řidič má všechny ovladače v příjemném dosahu a uspořádání působí moderně a elegantně. Přístrojová deska zároveň zaujme svým neotřelým provedením. Na středovém panelu se nachází centrální displej, který je dotykový a chlubí se pěknou grafikou. Palec nahoru zaslouží za široké možnosti propojení s ostatním zařízením včetně tzv. Mirror link. Snad jen odkládacích přihrádek by mohlo být více. Na druhou stranu ty stávající jsou praktické, velké a dobře dostupné. Výbava testovaného vozu zahrnuje luxusní prvky, jako například head-up displej, masážní sedadla nebo třeba adaptivní tempomat.

Na zadní řadu sedadel je velice dobrý přístup a to hlavně díky elektricky ovládaným posuvným bočním dveřím. Šířku zadních sedadel však částečně limitují boční schůdky. Velikost zavazadelníku se liší v závislosti na zvolené délce karosérie. Námi testovaný model s karosérií „XL“ v osmimístném provedení pojme úctyhodných 1384 litrů (měřeno metodou VDA s nákladem až ke stropu). Po vyjmutí poslední řady sedadel pak automobil nabízí prostor pro 2932 litrů nákladu. Nutno podotknout, že tyto hodnoty platí při zachování veškerého komfortu na zbylých sedadlech.

Naftový vrchol 2.0 BlueHDi 180

Testovaný Citroen Spacetourer poháněla nejsilnější motorizace v nabídce. Jedná se o vznětový dvoulitrový čtyřválec 2.0 BlueHDi s nejvyšším výkonem 130 kW při 3750 ot/min. a největším točivým momentem 400 Nm. Ten vrcholí při 2000 ot/min. Motor se nabízí výhradně ve spojení s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8.

Turbodiesel má dostatek výkonu prakticky pro veškeré jízdní situace a to i při plném obsazení tohoto rozměrného minivanu. Motor slušně zabírá již od 1800 ot/min a chlubí se relativně kultivovaným projevem. Výhradu máme snad jen proti odhlučnění pohonné jednotky, které by mohlo být o něco lepší. Slova chvály naopak zaslouží samočinná převodovka EAT8, která pracuje na principu měniče točivého momentu. Oproti dvouspojkovým převodovkám jsme ocenili hladší rozjezdy a příjemnější popojíždění s absencí trhavých pohybů především v městském provozu.

Rychlostí řazení sice za dvouspojkovými převodovkami trochu pokulhává, rozdíl však není nikterak propastný. Škála osmi stupňů pak v praxi znamená velmi časté řazení a tedy i udržování motoru poblíž hranice největšího točivého momentu. Řidič tak má prakticky neustále k dispozici maximální potenciál. Snad jen na otočný ovladač převodovky si je třeba chvíli zvykat.

Přestože se pohotovostní hmotnost vozu blíží dvoutunové hranici (1842 kg) a vysoká karosérie znamená vyšší aerodynamický odpor, považujeme dosaženou spotřebu 7,3 l/100 km v kombinovaném režimu za velmi dobrý výsledek. Ve městě a na dálnici se pak bez problémů vejdete do 8 litrů a mimo město ukazuje palubní počítač hodnoty začínající šestkou.

Jízda s Citroenem Spacetourer zaslouží pochvalu především za vynikající komfort a to i přes tužší tlumení. Žádné odskakování kol na nerovnostech se však nekoná a auto poskytuje vynikající stabilitu. Vpředu má posádka velmi dobrý výhled z vozu, zatímco na zadních sedadlech potěší zejména variabilita prostorného interiéru. Řízení je poměrně přeposilované, má však velmi dobrý rejd. Zkrátka jako u užitkového vozu.

Výtku si zaslouží brzdy, jejichž účinnost by mohla být lepší. Kvůli gumovému chodu pedálu se navíc brzdná síla poměrně špatně dávkuje. Tento atribut zrovna nenahrává dynamické jízdě. Ani malá strmost řízení ale s tímto jízdním stylem zrovna nekoresponduje. Automobily tohoto segmentu se však stejně daleko lépe hodí pro vyznavače klidné jízdy.

Resumé

Citroen Spacetourer 2.0 BlueHDi 180 EAT8 je praktický minivan s prostorným interiérem. Dvojnásob to platí především pro variantu s nejdelší karosérií XL. Ta pohodlně převeze až osm cestujících včetně zavazadel. Výška vozu umožní vjezd do většiny městských garáží, což z něj činí zajímavou alternativu k běžným velkoprostorovým automobilům. Přestože testovaný turbodiesel není zrovna ideálně odhlučněný, nabízí solidní dynamiku a relativně ekonomický provoz. Komfort automatické převodovky pak ocení řidič hlavně při popojíždění po městě.  

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:Spacetourer
Karosérie:Minivan
Motor:2.0 BlueHDi 180 EAT8
Palivo:nafta
Rok výroby:2021
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný vznětový
Válce:4
Objem motoru:1997 ccm
Nejvyšší výkon:130 / 3750 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:400 / 2000 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:N/A km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:N/A s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 7,3 l, kWh
Velikost zav. prostoru:1384 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):70
Pohotovostní hmotnost:1842 Kg
Nosnost:988 Kg
Základní cena:870 000 Kč (2.0 BlueHDi 145 MAN6, FEEL)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:955 000 Kč (2.0 BlueHDi 180 EAT8, FEEL)

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -