Nový elektromobil DS 3 Crossback E-Tense nabízí dojezd až 320 kilometrů

Novinky
10.06.2020

F T G

Nový elektromobil DS 3 Crossback E-Tense nabízí dojezd až 320 kilometrů

Prémiová automobilka DS představuje svůj první elektromobil. Jedná se o malé extravagantní SUV, jehož cenovka startuje na 995 000 Kč.

Modelová řada DS 3 Crossback se u nás poprvé objevila v minulém roce a v nabídce jsou nejen benzinové motory, ale také turbodiesel. Elektrická varianta E-Tense je nyní další alternativou pro příznivce úsporného provozu a tiché jízdy. Crossover pro pět osob je postaven na platformě CMP koncernu PSA, která byla od začátku vyvíjena nejen pro zástavbu spalovacích motorů, ale také plnohodnotného elektrického pohonu.

Charakteristickým prvkem varianty E-Tense je matně chromovaná maska chladiče DS Wings, šedočerná mřížka sání či specifický zadní nárazník. V nabídce jsou exkluzivní 18" hliníková kola Kyoto a nový odstín karoserie Cristal Pearl. Prémiový interiér elektromobilu E-Tense potěší dostatečným vnitřním prostorem a objemem zavazadlového prostoru 350 l. Ten byl v porovnání s variantou vybavenou některým ze spalovacích motorů zachován a patří tak mezi nejlepší ve své třídě.

Pohonný systém novinky reprezentuje elektromotor s nejvyšším výkonem 100 kW a největším točivým momentem 260 Nm. DS 3 Crossback E-Tense je vybaven baterií o kapacitě 50 kWh. Ta umožňuje dosáhnout dojezdu až 320 km podle certifikačního protokolu WLTP a 430 km podle NEDC.

Tepelná regulace cirkulací kapaliny spojená s chladicím okruhem kabiny umožňuje rychlé dobíjení, optimalizovaný dojezd a vyšší životnost baterie. Baterie má záruku 8 let nebo 160 000 km se zbývající kapacitou 70 %. Přes domácí Wall box se akumulátor nabije za 5 hodin v případě třífázového proudu (11 kW) nebo za 8 hodin v případě jednofázového proudu (7,4 kW). Kabel je pochopitelně součástí standardní výbavy vozu. Na rychlém terminálu (100 kW) pak lze získat 80% kapacity během pouhých 30 minut.

Prostřednictvím klasické domácí zásuvky trvá úplné nabití akumulátoru více jak 24 hod, pro běžných 50 km denního nájezdu se nabije za 5 hodin. Při použití zesílené zásuvky pomocí dodávaného kabelu se akumulátor nabije během 16 hodin.

DS 3 Crossback E-Tense nabízí tři režimy řízení. Pro optimalizaci dojezdu a maximální efektivitu elektrického pohonu je k dispozici režim Eco. Maximální jízdní komfort při každodenním používání pak zajistí režim Normal. Nechybí ani sportovní mód, jehož prioritou je zážitek s jízdy a vynikající dynamikou. Za vše hovoří zrychlení z 0 na 100 km/h za 9 sekund.

K dispozici jsou rovněž dva režimy brzdění prostřednictvím voliče jízdních režimů s příslušným typem regenerace baterie. Standardní režim je blízký vozu se spalovacím motorem. Pokud posunete volič převodovky do polohy Brake („B“), dochází při povolení plynového pedálu k intenzivnímu zpomalování, čímž lze rekuperovat energii s vysokou efektivitou.

Při prvních testovacích jízdách jsme vyzkoušeli model ve verzi interiéru Opéra. Ten nabízí kůži Nappa Art se sedadly z pěny s vysokou hustotou. Prvotřídní akustické provedení zajišťuje výjimečný komfort a zvukovou izolaci. Dalším přínosem je mnoho nových prvků výbavy pro autonomní řízení 2. úrovně DS Drive Assist. Nechybí světlomety DS Matrix LED Vision nové generace nebo výsuvné kliky dveří, které se díky hands-free přístupu a startování Proximity vysunou, jakmile se držitel klíče přiblíží k vozu. Podrobnější informace o prezentované novince přineseme v některém z našich redakčních testů.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -