Val Thorens – magické vysokohorské lyžování

Outdoor
12.12.2018

F T G

Val Thorens – magické vysokohorské lyžování

Největší lyžařskou oblastí na světě jsou Tři údolí (Les Trois Vallées). Najdeme ji v srdci Savojských Alp, v údolí Tarentaise francouzského regionu Rhone-Alpes. Samotný skiresort Val Thorens se rozkládá v nadmořské výšce téměř 2300 metrů. Podle nezávislého hodnocení expertů patří mezi jedno z vůbec  nejlepších zimních center na světě. Outdoorové sporty a téměř ideální poloha Val Thorens je asi to hlavní, za čím se právě sem jezdí. 

 

Každému návštěvníkovi se ve Val Thorens nabízejí překrásné panoramatické výhledy na okolní vrcholy francouzských, italských a švýcarských Alp. Skutečnou devizou tohoto nejvýše položeného skiresortu je také obvykle nadstandardní sněhová jistota pramenící z jeho nadmořské výšky a severní orientace většiny lyžařských svahů.

Na samém vrcholku Alp

Skiresort Val Thorens dnes nabízí více než 30 vleků a lanovek s téměř 150 kilometry upravených sjezdovek všech obtížností pro lyžaře i snowboardisty. Exponovaný terén začíná doslova u dveří apartmánů a hotelů.  Dominantou střediska je ledovec Péclet, kam jede jedna ze čtyř lanovek s místním výstižným označením Funitel. Jedná se o moderní kapacitní lanovky zavěšené na dvou lanech, které mohou být v provozu i při silnějším větru. Velkou atrakcí střediska rozhodně je obří kabinová lanovka na Cime de Caron (3200 m n. m.), která pojme až 150 osob najednou. Návštěva  tohoto dominantního vrcholu je skutečným zážitkem nejen pro překrásnou vysokohorskou přírodu, ale také pro adrenalinové sjezdovky různých obtížností, kde si vybere téměř každý lyžař podle svých dovedností.

Pro naše motoristy dovolená v Savojských Alpách představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic. Za švýcarskou Ženevou pokračujete do francouzského olympijského města Albertville a odtud po rychlostní silnici asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých lyžařských center oblasti Tři údolí. Ukazatele nás již zde navádí přímo přes níže položené středisko Les Menuires do nejvyššího centra Val Thorens. Z hlubokého údolí je to zhruba třicet kilometrů. Parkovat lze po vyložení zavazadel pouze na venkovních parkovištích na okraji resortu nebo v krytých garážích za poplatek. Nejbližší mezinárodní letiště je v Ženevě (160 km) nebo St. Exupéry v Lyonu (200 km) popř. v Grenoblu (160 km), odkud se dostanete až k hotelu autobusem nebo taxi.

Sněhu vždy dostatek

Celá škála lyžařských terénů se nabízí prakticky všude kolem Val Thorens. Dlouhé červené tratě vedou z ledovců Peclet, Chaviere i ze sedla Du Fond. Místním vrcholem je zmíněný vrchol Cime de Caron (3 230 m) s členitou červenou popř. černou sjezdovkou, obě mají téměř 700 metrové převýšení. V oblasti za Caronem leží další kotel, vetšinou se středně náročnými tratěmi a velmi dlouhou přibližovací lanovkou ze „čtvrtého“ údolí – z Orelle. Můžete také vyjet na další dominantní vrchol Bouchet s krásnými výhledy a příjemným sjezdem k páteřní lanovce. Zde lze dokonce uskutečnit i let na laně přes hluboké údolí, pochopitelně s bezpečnostním zavěšením a dalšími prvky ochrany.

Každému návštěvníkovi se ve Val Thorens nabízejí překrásné panoramatické výhledy na okolní vrcholy francouzských, italských a švýcarských Alp. Krajina jako v pohádce, kde není o sníh nouze a kde si každý najde možnost plného vyžití na sněhu. Zvolit si můžete nejen jednu z 26 červených, z 28 modrých nebo z 10 černých sjezdovek nebo dát přednost běžkám, nočnímu putování po sněhu se svítilnami anebo prožít noc v iglú. Pro děti od 18 měsíců nabízí opatrování v celodenním zařízení a od tří let lyžařskou školu. Skutečnou devizou tohoto nejvýše položeného skiresortu je nadstandardní sněhová jistota pramenící z jeho nadmořské výšky a severní orientace většiny svahů. Dostatek sněhu po celou sezónu pojišťuje i dvě stě sněžných děl, které usnadňují co nejlepší přípravu tratí pro návštěvníky. Obvykle zde panují poměrně stabilní povětrnostní podmínky, plné slunce a prachového sněhu, které dávají jak začátečníkům tak pokročilým možnost užít si dovolenou na horách až do konce zimy, která zde trvá prakticky až do května.

Lyžaři také mohou velmi jednoduše přejet na další tratě nad sousední Les Menuires anebo do dalších údolí celé oblasti. Díky rychlému a výkonnému systému lanovek a vleků jsou svahy okolních středisek relativně rychle přístupné, místní skipas má podobu bezkontaktní čipové karty. Důležité je dobře se zorientovat v tomto obrovském bludišti lanovek a tratí. Doporučujeme mít vždy u sebe plánek vleků a sjezdovek celé oblasti. Využít můžete i služeb místních průvodců. Pokud si tedy rozšíříte skipas na celou oblast Tři údolí prakticky za týden jenom sotva stihnete projet všechny sjezdové trasy. V tomto případě na zájemce čeká téměř 600 kilometrů sjezdovek a velmi snadno lze navštívit sousední střediska Meribel/Mottaret, Les Menuires, Courchevel nebo další čtvrté údolí celé oblasti s názvem Orelle. Rozhodně se vyplatí vyjet i na nejvyšší dostupné vrcholky Cime de Caron, Bouchet nebo Mont du Vallon. Pozor ale na včasný návrat zpět, čas zde totiž rychle ubíhá a dobře se zorientovat v síti lanovek a vleků především za horší viditelnosti je někdy problém.

Zábava i mimo sjezdovky

Ke zpříjemnění dovolené je určené místní sportovně relaxační wellness centrum zahrnující aquapark s bazénem, vířivkami, saunou a párou. K dispozici zde mají také kurty na různé míčové hry, jako je tenis, squash nebo badminton nebo třeba horolezeckou stěnu a fitness centrum. Ve vlastním centru také nechybí spousta prodejen s potravinami a i lyžařským vybavením a oblečením. Často se zde také pořádají prodejní trhy s místními vyhlášenými francouzskými specialitami. Pro večer jsou pro hosty připraveny místní restaurace, kavárny, vinárny, bary a v průběhu celé sezóny se návštěvníci zabaví nejrůznějšími kulturními akcemi od show akrobatického lyžování nebo po noční sjezd s loučemi. V nabídce jsou i lety na motorovém rogalu nebo v závěsu s instruktorem.

 V galerii Caron Val Thorens v baru Drivinn například narazíte i na autentické simulátory jízdy ve sportovním autě, opět zážitek na který se později často vzpomíná. Nenechte si určitě ujít jízdu na saních či bobech na šest kilometrů dlouhé osvětlené tobogánové dráze, pro návštěvníky opět skutečný adrenalin. Před jízdou každého zájemce vybaví nejen boby s ručním ovládáním, ale i bezpečnostní přilbou. Můžete si také najmout místního průvodce nebo se přihlásit do ESF (Ekole Ski France), kde každého zájemce velmi rychle zdokonalí v lyžařské technice. V centru se nachází vedle obchodních center také lékařská pomoc, pošta nebo banka. Více na www.valthorens.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

 

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -